Gevaren van een goedkope hypotheek

Veel geldverstrekkers hebben in hun assortiment goedkope hypotheken. Goedkope hypotheken zijn kredieten met minder goede voorwaarden. Meestal hebben ze mooie namen zoals een smart-, voordeel- of budgethypotheek. De hypotheekrentekorting is het verkoopargument van deze producten en het levert jou een leuke besparing op. De voorwaarden van deze hypotheken zijn echter vaak uitgekleed. De reden hiervan is om de hypotheken betaalbaar te maken en te houden.

Er bestaan twee versies van hypotheken met uitgeklede voorwaarden:

  • Je mag je hypotheekrentevoordeel zelf vaststellen door zogenoemde keuze-opties te nemen. Deze opties hebben doorgaans betrekking op de verhuisvoorwaarden en de hypotheek offerte. De korting wordt groter als je de voorwaarden uitkleedt.
  • Kant-en-klare producten. Het is niet meteen duidelijk welke hypotheekvoorwaarden uitgekleed zijn, maar de hypotheekrentekorting staat wel vast.

Waar komt deze hypotheekrentekorting vandaan?
Door een aantal voorwaarden te beperken kunnen geldverstrekkers deze hypotheekrentekorting aanbieden. Vaak kan een hypotheek offerte bijvoorbeeld niet verlengd worden, of moet je binnen twee tot vier maanden na ondertekening voor de overdracht bij de notaris zijn geweest. De hypotheekrente die in de hypotheek offerte staat is meestal tevens de hypotheekrente die je moet afdragen in de toekomst. Een hypotheekrentedaling wordt bij een ‘gewone’ hypotheek, voor of op het moment van passeren van de hypotheek offerte, meegenomen bij de notaris. Het kan tevens zo zijn dat er in de voorwaarden staat dat je een boete moet afdragen als je verhuist en de hypotheek niet meeneemt.

Wat te doen met een goedkope hypotheek?
Wanneer je een uitgeklede hypotheek krijgt aangeboden, kun je het beste goed onderzoeken wat deze persoonlijk voor jou betekent en moet je de voorwaarden erg goed bekijken. Daarnaast kun je natuurlijk tevens aan je hypotheekadviseur vragen op welke punten de voorwaarden afwijken van de normale voorwaarden. Staar jezelf niet blind op een enkele voorwaarde. Zorg ervoor dat je het hele pakket aan voorwaarden goed doorneemt.

Uitgeklede voorwaarden hoeven natuurlijk niet nadelig te zijn. als je bijvoorbeeld weet dat je hypotheek binnen twee a drie maanden bij de notaris kan passeren en je krijgt in ruil voor de kortere hypotheek offerteduur een lagere hypotheekrente, dan is dat altijd mooi meegenomen. Maar stel, je komt een woning en bent van plan om te verhuizen naar een duurdere woning, na ongeveer vijf jaar, dan is de uitgeklede voorwaarde, waarin staat dat je een boete krijgt bij een verhuizing, natuurlijk niet aantrekkelijk.