Gevolgen voorziene en onvoorziene gebeurtenissen?

Je kunt rekening houden met toekomstige gebeurtenissen als je een hypotheek gaat afsluiten. Zodra er kinderen op komst zijn, is er in de meeste gezinnen minder budget voor de lasten van een hypotheek beschikbaar. Het jaarinkomen wordt vaak tevens lager als iemand stopt met werken. Dit heeft als gevolg dat de lasten van een hypotheek een groot deel van je budget in beslag gaan nemen. Om deze reden is het van belang dat je de hoogte van de hypotheek en de looptijd afstemt op het jaarinkomen dat je hebt nadat je bent gestopt met werken.

Onverwachte zaken die zich kunnen voordoen
Helaas liggen omstandigheden, waardoor je onverwacht met jaarinkomensachteruitgang krijgt te maken, altijd op de loer. Je jaarinkomen daalt bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, afhankelijk van het percentage dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard, tot maximaal 70% van je laatstverdiende loon. Het overlijden van jou of van je partner is natuurlijk tevens geen gebeurtenis waar je graag bij stil staat. Toch is het erg verstandig om je af te vragen wat het betekent voor de financiën als één van jullie beiden alleen achterblijft.

De lasten van een hypotheek kunnen namelijk onbetaalbaar worden als het jaarinkomen achteruitgaat. In het ergste geval kun je zelfs niet meer in je huis blijven wonen. Om deze reden is het zeker aan te raden om goed na te denken of je jezelf wilt verzekeren voor dergelijke onvoorziene omstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, zodat de jaarinkomensachteruitgang niet tot betalingsproblemen leidt. Je kunt je laten adviseren door je Erkend Hypotheekadviseur.