Hoeveel hypotheek

Wanneer je wilt weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen dan kun je dit uit laten rekenen door een hypotheekadviseur. Op het internet zijn er vele mogelijkheden om de hypotheek uit te rekenen maar deze zijn vaak niet up-to-date. Hierdoor wordt een verkeerd beeld geschept van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Er zijn immers veel verschillende zaken nodig om te weten om exact uit te rekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Online wordt de berekening vaak te hoog of te laag getoond. Als je de maximale hypotheek laat uitrekenen door een adviseur dan heeft deze de volgende persoonlijke gegevens nodig om uit te rekenen hoeveel de maximale hypotheek is:
– Bruto en netto jaarinkomen
– Eventuele financiële verplichtingen zoals andere leningen of alimentatie
– Vermogen zoals spaargeld of beleggingen

Stand van de hypotheekrente
Het totale bedrag dat je kunt lenen voor een woning hangt tevens af van de hypotheekrente en met name de hoogte. De hypotheekrentestand bepaalt voor het grootste gedeelte de maandelijkse lasten van de hypotheek. Een hogere hypotheekrente betekent dat de maandlasten ook hoger zullen zijn. De hogere maandlasten moeten dan tevens passen bij het jaarinkomen dat je hebt. Hoe meer je jaarlijks verdiend hoe meer je kunt krijgen voor een hypotheek. Als de hypotheekrente laag is kun je meer lenen dan wanneer deze hoog is. De waarde van de woning die je op het oog hebt, de financiële situatie en je persoonlijke omstandigheden zoals leeftijd zijn hiernaast van belang voor de hoogte.

Het berekenen van de hypotheek door de hypotheekadviseur
De hypotheekadviseur kan aan de hand van deze gegevens de maximale hypotheek berekenen. Deze maakt gebruik van de zogenaamde CHF-norm. Bij de CHF-norm wordt er gekeken naar het maximale percentage van je inkomen dat kan worden gebruikt voor het betalen voor de hypotheek. Deze norm is niet beslissend maar geeft een indicatie. Aan de hand van al deze variabelen kan de hypotheekadviseur deze invoeren in de software en een exacte berekening maken voor de maximale hypotheek.