Hypotheek aflossen

Er zijn vele typen hypotheken en niet bij al deze soorten hoef je de lening terug te betalen met afbetalingen. Je kunt een hypotheek afsluiten waarbij je maandelijks een stukje terug betaald. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten waarbij je helemaal niets af hoeft te lossen. Wiedere het beste bij je persoonlijke financiële situatie past hangt natuurlijk af van je eigen situatie maar er zijn drie mogelijkheden:

– Iedere maand aflossen
– Helemaal niet aflossen
– Sparen om af te lossen aan het eind

Combinaties tussen verschillende hypotheken
Het is redelijk populair dat er wordt gekozen voor een combinatie van meerdere hypotheeksoorten. De hypotheek wordt dan gedeeltelijk afgelost en voor het overige deel wordt er gespaard. Om een goede keuze te maken is het van belang dat je weet wat je jaarinkomen is over bijvoorbeeld een jaar of tien. Als je minder wilt gaat dan werken dan is het verstandig om meteen te beginnen met aflossen of meer geld te sparen voor de afbetaling. Zo voorkom je dat je aan het einde van de looptijd de hypotheek niet kunt aflossen. Let er wel op dat de hypotheekrenteaftrek niet geldt voor alle soorten hypotheken.

Het risico van de hypotheeksoort
De keuze voor een hypotheek is natuurlijk tevens afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen. Een beleggingshypotheek heeft bijvoorbeeld een hoog risico en om deze reden moet je goed rekening houden met voortijdige afbetalingen als het sentiment gunstig is. De hypotheekadviseur kan je helpen welk type hypotheek het beste bij je past aan de hand van hoeveel risico je wilt lopen.

Mogelijkheden voor aflossen van de hypotheek
U kunt er bij het afsluiten van een hypotheek voor kiezen om iedere maand af te lossen. Er zijn echter tevens hypotheken waarbij u niet af hoeft te lossen, of slechts een deel hoeft af te lossen. U heeft de volgende mogelijkheden:

– Geld opzij zetten om af te lossen na de looptijd
– Aflossen tijdens de looptijd (maandelijks aflossen)
– Aflossingsvrij (niet aflossen)

Het is doorgaans tevens mogelijk om een combinatie te kiezen van bovenstaande mogelijkheden. U kunt dan bijvoorbeeld een deel van uw hypotheek niet af lossen en voor het overige deel geld opzij zetten. Zo zijn er verscheidene mogelijkheden en combinaties waar u uit kunt kiezen. Iedere combinatie zorgt voor een overige manier van aflossen.


Hypotheekvormen
Niet aflossen Aflossen na looptijd Aflossen tijdens looptijd
Aflossingsvrije hypotheek

X

Krediethypotheek

X

Hybride hypotheek

X

Beleggingshypotheek

X

Levenhypotheek

X

Spaarhypotheek

X

Annuïteitenhypotheek

X

Lineaire hypotheek

X