Hypotheek en belasting

Wanneer u besluit om een woning te kopen, dan heeft dat tevens gevolgen voor uw belastingaangifte. U mag namelijk meestal bepaalde kosten en de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Hierover gelden echter wel enkele regels. Deze vindt u hieronder:

Hypotheekrente alleen aftrekbaar bij lineaire en annuïteitenhypotheek
Het is vanaf 1 januari 2013 alleen mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen voor de lineaire en annuïteitenhypotheek. Voor alle andere lopende hypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Andere hypotheeksoorten zijn nog steeds verkrijgbaar maar dan zonder hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente is alleen voor een lening voor een woning
Het is niet mogelijk om hypotheekrente af te trekken als u het geld van uw hypotheek niet voor uw huis gebruikt. U gebruikt bijvoorbeeld €10.000 uit uw hypotheek voor de aanschaf van meubels. De hypotheekrente die u over die €10.000 betaalt mag u niet van de belasting aftrekken.

De hypotheekrenteaftrek is maximaal 30 jaar aftrekbaar
U kunt de hypotheekrente maximaal 30 jaren lang aftrekken. Na deze periode krijgt u niets meer terug en zullen de kosten van wonen omhoog gaan. Een handige tip hierbij is om de hypotheekadviseur altijd naar een overzicht te vragen, waarin staat wat u voor de hypotheek moet afdragen voor de gehele looptijd. Mocht u veel vermogen hebben dan heeft dit tevens gevolgen voor de belasting die u moet afdragen. Zodra u geld wegzet voor de afbetaling van uw hypotheek, dan bouwt u vermogen op en speelt tevens dit een rol.