Hypotheek oversluiten

Wil je lagere maandlasten of een verbouwing aan je huis? Dan kan het voordeliger zijn om een hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van een hypotheek wordt de huidige hypotheek afgelost met de nieuwe hypotheek. Bouw je vermogen op door een spaarverzekering? Dan kan deze tevens worden meegenomen bij het oversluiten van een hypotheek.

Hoeveel kost het oversluiten van een hypotheek?
Wanneer je bij dezelfde verstrekker de hypotheek oversluit dan betaal je rente met daar bovenop een boete. Als je de hypotheek naar een andere verstrekker verplaatst dan betaal je bovenop de rente en de boete tevens nog eens taxatie- en notariskosten. Daarnaast komt er vervolgens tevens een afsluitprovisie bij voor de nieuwe hypotheek.

Verzekering bij de hypotheek afsluiten?
Als je een verzekering hebt bij de hypotheek door middel van sparen of beleggen dan hoef je deze niet altijd over te sluiten. Het kan echter voordeliger zijn. Oversluiten is het beste als je bijna aan het einde van de rentevaste periode bent. Als je nog aan het begin hiervan zit kan het duurder zijn. Als de hypotheekrente tijdens het aflopen op de rentevastperiode erg laag is, kan het verstandig zijn alvast over te sluiten.

Verlagen maandlasten
Bij het oversluiten van een hypotheek moet je niet alleen de bruto maandlasten vergelijken van de hypotheek. De nette maandlasten zijn misschien wel belangrijker. Als je alle kosten meeneemt over de nieuwe rentevaste periode dan zie je pas of je daadwerkelijk vooruit gaat. Door de kosten van het oversluiten is dit nog niet altijd zeker. Het is ook mogelijk om een hypotheek over te sluiten om betere voorwaarden te krijgen.