Hypotheekkosten

Een hypotheek aanvragen is een grote financiële keuze waar grote financiële gevolgen aan vastzitten. Een erkend adviseur kan u adviseren met het aanvragen van de hypotheek. Het is van belang dat u een overzicht heeft van uw persoonlijke financiële situatie. Naast de hypotheek zijn er andere kosten die van toepassing zijn bij het aankopen van een woning. Zo zijn er kosten voor de notaris, provisie van de adviseur en overige afsluitkosten. Al deze kosten worden doorgaans meegefinancierd met de hypotheek.

Kosten van notaris
De eigendom van een huis kan niet zonder tussenkomst van de notaris worden overgedragen. De notaris kan u ook inlichten over de juridische consequenties bij het aanschaffen van een huis. Het is verstandig om de notaris al voor het opstellen van de koopakte in te schakelen. De notaris zorgt ook voor het inschrijven van deze akten in de registers. Door het vergelijken van de prijzen kunt u de voordeligste notaris uitkiezen. Op het internet zijn websites te vinden die het tarief van notarissen vergelijken.

Hypotheekprovisie voor de adviseur
Het is mogelijk om af te dingen op de vergoeding die de adviseur krijgt. U kunt een aantal honderd euro’s uitsparen door te onderhandelen op de provisie op het afsluiten. De adviseur moet tegenwoordig inzichtelijk maken wat zij aan vergoeding krijgen. U kunt op deze manier de vergoeding die de adviseur krijgt vergelijken. Vraag meerdere gesprekken aan met adviseurs. Zo krijgt u een goed gevoel welke adviseur het beste bij u past.

Afsluitkosten hypotheek
Met afsluitkosten bedoeld men alle kosten die gemaakt worden voor het regelen van een hypotheek. De afsluitenkosten omvatten normaal gesproken taxatiekosten, notariskosten, afsluitprovisie en kosten voor de NHG. Als de hypotheek gebruikt wordt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, zijn de afsluitkosten fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek aankoopkosten:
– Aankoopkosten “kosten koper”
– Overdrachtsbelasting
– Notariskosten voor de eigendomsakte
– Makelaarskosten (courtage)

Bijkomende kosten voor de hypotheek:
– Notariskosten voor de hypotheekakte
– Advieskosten voor de hypotheekhypotheekadviseur
– Taxatierapport
– Kosten voor NHG