Hypotheekrente

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten dan is vooral de hypotheekrente een belangrijke factor. De hoogte van de hypotheekrente is van belang bij hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Je kunt immers meer lenen als de hypotheekrente laag is. Als je hypotheekrente hoog is dan kun je minder lenen. Het is ook belangrijk bij het bepalen van de maandlasten.

Hypotheekrente vergelijken?
De verstrekker van de hypotheek rekent rente over het leenbedrag voor je huis. De hypotheekrente is hierdoor een goede vergelijksvariabele om hypotheken te vergelijken. Dat betekent natuurlijk niet dat dit het voornaamste is bij het zoeken en afsluiten van een hypotheek. Er zijn meerdere factoren die van toepassing zijn bij het afsluiten van een hypotheek dan alleen maar de rente van de hypotheek. Alles moet kloppen en alles moet perfect bij je financiële situatie passen.

Welke voorwaarden moet ik op letten?
Je wil toch niet na een jaar of 10 merken dat er onvoordelige voorwaarden bij de hypotheek horen? Dat gebeurt vaker dan je zou denken. Dit gebeurt vooral bij hypotheken met een lage hypotheekrente. De hypotheek heeft in dat geval een lagere hypotheekrente maar te vroeg aflossen leidt tot een boete.

Vaste of variabele hypotheekrente?
Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten dan heb je de keuze tussen een variabele hypotheekrente of een vaste hypotheekrente. Het is mogelijk om voor beide te kiezen voor een gedeelte van de hypotheek. Je kunt ook de gehele hypotheek op een vaste of variabele hypotheekrente zetten. Wat veel personen niet meteen opmerken is dat de variabele hypotheekrente een hoger risico heeft op schommelde maandlasten. Een lage hypotheekrente van de ene maand kan een jaar later heel anders zijn. Je bent nooit zeker wat de toekomst is van de hypotheekrente.