Hypotheekrente vastzetten

Het is het meest voorkomend dat de hypotheekrente voor een korte periode vastzet wordt, bijvoorbeeld 5 jaar. Na deze 5 jaar moet je opnieuw een keuze maken voor welke periode je de hypotheekrente vast gaat zetten. Doordat je doorgaans niet zover vooruit kunt plannen is dit lastig. Je weet niet wat de hypotheekrente gaat doen. Het is ook goed mogelijk dat na deze vijf jaar de hypotheekrente op dat moment hoger is dan op het moment van afsluiten. Het gevolg is in dit geval dat de maandelijkse lasten omhoog gaan na de 5 jarige periode.

Wanneer kiezen voor een korte rentevaste periode
Een korte rentevaste periode is vooral een goede optie als de hypotheekrente hoog is. Wat in veel gevallen voorkomt is dat er wordt gerekend met een hypotheekrenteopslag of een continuatietarief. Dit betekent dat je meer hypotheekrente betaalt dan een persoon die voor de eerste keer een hypotheek afsluit bij dezelfde verstrekker.

Oversluiten van de hypotheek?
Denk je dat de hypotheek oversluiten een goede keuze is voor je? Wees verstandig en vraag meteen een gesprek aan met een hypotheekadviseur. Deze kan je er meer over vertellen. Het kan goedkoper zijn om de hypotheek over te sluiten. De maandlasten kunnen misschien wel sterk omlaag. Mogelijk kun je daarnaast geld besparen door de hypotheek over te sluiten in verband met een lagere hypotheekrente. Met een lage hypotheekrente zijn er minder kosten.

Lage hypotheekrente?
Bij een lange rentevast periode zoals bijvoorbeeld het geval is bij 20 jaar of langer heb je tijdens de gehele looptijd geen enkel verschil in de maandlasten. Dit is met name makkelijk en goedkoop als de hypotheekrente laag is als je de hypotheek afsluit. Zo ben je voor een lange tijd verzekert van lage maandlasten.