Hypotheeksoorten

Er zijn vele verschillende soorten van hypotheken die u kunt kiezen als u een hypotheek gaat afsluiten. Welke het beste bij u past is van vele verschillende factoren afhankelijk. Het belangrijkste is meestal het aftrekken van de belasting dat nog maar bij twee hypotheeksoorten mogelijk is. Vragen die u het beste aan uw eigen erkende hypotheek adviseur of financieel adviseur kunt vragen. Die kan u hiermee het beste helpen en van dienst zijn. Wel kunnen we u al vast een beetje algemene informatie geven over de hypotheek vormen en hypotheek soorten die er zijn.

Aflossingsvrije hypotheek
Als eerste is er de aflossingsvrij hypotheek. Bij deze hypotheek vorm hoeft u niet verplicht een aflossing te doen. En hoewel dit in tegenstelling is tot de naam kunt u ook niet zonder boete meer als de tien tot twintig procent die in de voorwaarden staat aflossen. De aflossing vrij hypotheek is vaak de basis van vele hypotheek vormen. De aflossing vrij hypotheek is een onderdeel van de spaarhypotheek en ook de hypotheek met een belegging element.

Lineaire hypotheek
De oudere hypotheek vormen zijn de lineaire hypotheek. Hier lost u iedere maand een vast bedrag af op de lening. U heeft hierbij aan het begin hoge maandlasten en later minder hoge maandlasten. Om dit verschil wat uit te vlakken is er ook de annuïteiten hypotheek. Hierbij betaald u evenveel maandlasten aan het begin als aan het eind als de rente ook over de hele looptijd gelijk blijft.

Spaarhypotheek
Bij een spaarhypotheek maakt u optimaal van de fiscale voordelen die er (nog) zijn. U heeft de maximale fiscale hypotheek rente aftrek en u spaart voor uw hypotheek in een aparte polis. Het nadeel van een spaarhypotheek is dat alles aan elkaar vast zit. Als u of de hypotheek of de spaar polis of de overlijden risico polis wilt stopzetten, dan moet u alles stop zetten. Als dit geen probleem vind dan maakt dit natuurlijk niets uit. Wel wordt het moeilijk om bij een spaar hypotheek dus de beste verzekeringen en polissen en hypotheek samen te krijgen waardoor u nooit een optimale hypotheek heeft. Als oplossing is er gelukkig al de bankspaarhypotheek gekomen. Dit heft deze problemen op. Het grote voordeel van een spaar- en bankspaarhypotheek is toch wel dat u zeker weet dat u het eindbedrag bij de eindstreep zult hebben.

Beleggingshypotheek
Een belegging hypotheek is wel flexibel en de overlijden risico polis en de belegging polis of de belegging rekening kunnen los van de hypotheek afgesloten worden. Wel is een belegging hypotheek een stuk risicovoller dan een spaar hypotheek. Echter dit is geen probleem als u wel rustig kunt slapen ondanks de goede of slechte resultaten op de beurs. Als u weet dat u voor de lange termijn gaat en weet dat dit succesvol zal zijn (of u staat helemaal achter deze visie) dan kunt u hier met een gerust hart voor kiezen. Als u echter bij een paar punten verlies van de AEX al niet meer goed kunt slapen omdat u een belegging hypotheek of polis bij uw hypotheek heeft dan is het niet verstandig om hier voor te kiezen.