Aflossingsvrije hypotheek

Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om te kiezen uit een groot aantal hypotheeksoorten zoals ook de aflossingsvrije hypotheek. Voor de lopende aflossingsvrije hypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Deze hypotheeksoorten zoals de aflossingsvrije hypotheek zijn nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken maar in dat geval is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Wat is de aflossingsvrije hypotheek?
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt niets afbetaald maar betaal je iedere maand alleen hypotheekrente over het bedrag van de hypotheek. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek in één keer aflossen. Doordat je bij een afbetalingsvrije hypotheek niets afbetaalt moet je de gehele looptijd hypotheekrente afdragen over het geleende bedrag.

Lage maandlasten
De aflossingsvrije hypotheek heeft in vergelijking met overige typen hypotheken de laagste maandlasten. Je betaalt alleen de hypotheekrente en geen afbetaling. Aan de andere kant moet je er zelf wel voor zorgen dat de hypotheek volledig afbetaald wordt aan het einde van de looptijd. De afbetalingsvrije hypotheek is met name interessant voor personen die het geld hebben om een eigen inleg te doen. Hiernaast past de hypotheek perfect in combinaties met overige hypotheken.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek
– Lage maandlasten in vergelijking met overige hypotheeksoorten
– Te combineren met overige hypotheken

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek
– De maximale hypotheek ligt altijd onder de verkoopwaarde van de woning
– Geen vermogensopbouw omdat er niet wordt afgelost
– Dikwijls een verplichte overlijdensrisicoverzekering