Beleggingshypotheek

Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om te kiezen uit een groot aantal hypotheeksoorten zoals ook de beleggingshypotheek. Voor de lopende beleggingshypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Deze hypotheeksoorten zoals de beleggingshypotheek zijn nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken maar in dat geval is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Bij een beleggingshypotheek wordt de hypotheek pas aan het eind van de looptijd afgelost. Gedurende de looptijd leg je iedere maand een premie in dat wordt belegd in aandelen. Aan het eind van de looptijd is het de bedoeling dat de beleggingen genoeg vermogen opleveren om de hypotheek af te lossen.

Via een levensverzekering of rechtstreeks
Als je interesse hebt in de beleggingshypotheek dan zijn er twee varianten om uit te kiezen. Zo is het mogelijk om rechtstreeks te beleggen in beleggingsfondsen waarbij een overlijdensrisicoverzekering meestal als voorwaarde verplicht wordt gesteld. Je kunt tevens beleggen via een levensverzekering. Bij beide varianten is het mogelijk dat je met een restschuld komt te zitten. Een beleggingshypotheek is met name interessant voor personen die graag beleggen en niet bang zijn voor de risico’s. Beleggen is risicovol waarbij er geen garanties zijn op een goed resultaat.

Voordelen van een beleggingshypotheek
– In een stijgende markt kun je veel winst maken op de hypotheek
– Je bent zelf verantwoordelijk voor waar in belegd wordt

Nadelen van een beleggingshypotheek
– Als je via een levensverzekering belegd zijn er veel administratieve kosten
– Je kunt met een restschuld achterblijven
– Er zijn geen garanties op een goed resultaat