Krediethypotheek

Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om te kiezen uit een groot aantal hypotheeksoorten zoals ook de krediethypotheek. Voor de lopende krediethypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Deze hypotheeksoorten zoals de krediethypotheek zijn nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken maar in dat geval is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

De krediethypotheek werkt als een standaard rekening bij de bank waarop je ‘rood’ mag staan. Het bedrag dat geleend wordt voor een hypotheek is echter een stuk hoger dan bij een kredietlimiet op een bankrekening. Je kunt geld opnemen en geld storten zolang je het maximale bedrag maar niet overschrijdt. Maandelijks betaal je hypotheekrente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Hoe hoog het maximale bedrag is dat je op mag nemen hangt met name af van de waarde van het huis.

Je huis als onderpand
De rente over een krediethypotheek is niet af te trekken van de inkomstenbelasting. Het kan aantrekkelijk zijn om een krediethypotheek te nemen in plaats van een doorlopend krediet omdat je bij een krediethypotheek de verstrekker de woning als onderpand aanbiedt. De krediethypotheek is met name interessant voor personen die extra geld willen voor bijvoorbeeld een verbouwing.

De voordelen van een krediethypotheek
– Je kunt zelf bepalen hoeveel en wanneer er wordt terug betaald
– Je kunt vrij opnemen

De nadelen van krediethypotheek
– De limiet is een stuk lager dan de woningwaarde
– Variabele hypotheekrente