Levenhypotheek

Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om te kiezen uit een groot aantal hypotheeksoorten zoals ook de levenhypotheek. Voor de lopende levenhypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Deze hypotheeksoorten zoals de levenhypotheek zijn nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken maar in dat geval is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Bij een levenhypotheek leen je geld voor de aankoop van een woning en je sluit een levensverzekering af. Je betaalt iedere maand hypotheekrente over de totale leensom maar je betaalt tijdens de looptijd van de hypotheek niets af. Buiten de hypotheekrente betaal je maandelijks de premie van de levensverzekering. Aan het einde van de looptijd kun je de hypotheek terugbetalen met de levensverzekering.

Er kan een restschuld overblijven
Een levenhypotheek is vooral interessant voor personen met een hoger jaarinkomen omdat je dan het meest profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Het bedrag dat je aan het eind van de looptijd overhoudt is normaal gesproken voldoende om de hypotheekschuld te voldoen. Je kunt echter blijven zitten met een restschuld.

Voordelen van een levenhypotheek
– Je betaalt maandelijks een vast bedrag
– Je kunt meer geld overhouden dan de hypotheekschuld

Nadelen van een levenhypotheek
– Administratieve kosten zijn relatief hoog
– Een restschuld is mogelijk