Spaarhypotheek

Voor 1 januari 2013 was het mogelijk om te kiezen uit een groot aantal hypotheeksoorten zoals ook de spaarhypotheek. Voor de lopende spaarhypotheken blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Deze hypotheeksoorten zoals de spaarhypotheek zijn nog beschikbaar voor nieuwe hypotheken maar in dat geval is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Bij een spaarhypotheek betaal je maandelijks alleen de hypotheekrente en geen afbetalingen. Aan het einde van de looptijd betaal je de hypotheek pas volledig af. Door middel van een spaarverzekering spaar je dit gehele bedrag bij elkaar.

Een vaste uitbetaling aan het eind van de looptijd
De premie die je maandelijks betaalt bestaat uit twee delen; een risicodeel en een spaardeel. Hierdoor weet je zeker dat de hypotheek kan worden afbetaald. De hoogte van de spaarpremie is zo vastgesteld dat aan het einde van de looptijd het gespaarde bedrag gelijk is aan de hypotheekschuld.

Gegarandeerde uitbetaling
Een spaarhypotheek is met name interessant voor personen die niet verwachten in jaarinkomen te gaan stijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt en weinig geld opzij hebben gelegd. De spaarhypotheek heeft een gegarandeerde uitkeer gelijk aan de hypotheekschuld op het eind van de looptijd en biedt hierdoor veel zekerheden.

Voordelen van een spaarhypotheek
– Gegarandeerde uitkeer gelijk aan de hypotheekschuld
– Gelijke woonlasten, zelfs bij een stijgende hypotheekrente
– Het kapitaal dat je spaart is belastingvrij

Nadelen van een spaarhypotheek
– De combinatie hypotheek en spaarverzekering geeft weinig ruimte
– Als de hypotheekrente laag is ben je duurder uit
– De uitkeer is nooit hoger dan de hypotheekschuld