Rentevast periode

Wanneer je een hypotheek afsluit kun je kiezen uit een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. Zo is het mogelijk om voor beide te kiezen voor een deel van de hypotheek. Je kunt ook de totale hypotheek op een vaste of variabele hypotheekrente zetten. Het laatste komt het meeste voor.

Vaste hypotheekrente
Bij een vaste hypotheekrente wordt het hypotheekrentepercentage voor een bepaalde periode vastgezet. Het langste is meestal een lengte van 30 jaar maar 5 of 10 jaar is ook mogelijk. Het is verstandig om voor een lange rentevast periode te kiezen als de hypotheekrente laag is. Je hebt dan meer zekerheid voor lage maandlasten voor een lange periode.

Variabele hypotheekrente
Bij een variabele hypotheekrente is de hypotheekrente afhankelijk van de ontwikkelingen op macro economisch niveau. Met een variabele hypotheekrente neem je meer risico. De hypotheekrente wordt vaak veranderd als de rente op de markt stijgt of daalt. Het is verstandig om te kiezen voor een variabele hypotheekrente als de hypotheekrente hoog is of als je verwacht dat deze gaat dalen.