Tophypotheek

Een tophypotheek is de naam voor een hypotheek die voor meer dan 75% wordt gefinancieerd zonder de Nationale Hypotheek Garantie. Doordat voor een bank het risico groter is wanneer men voor bijna 100% van de executiewaarde of zelf meer een hypotheek afsluit wordt er gerekend met een hoger rentepercentage. Deze renteopslag staat ook wel bekend als de topopslag. Het verschil met een normale hypotheek kan wel oplopen tot meer dan een half procent ten opzichte van de rente die men met NHG zou krijgen.

Wat is het kenmerk van de tophypotheek?
Bij een hypotheek gaat men uit van de executiewaarde, de waarde die men toekent aan de woning bij gedwongen verkoop. Er wordt dan ook gekeken naar de waarde van de woning en verhouding tot de hypotheek. Een tophypotheek wordt gekenmerkt door het feit dat dat de hypotheek groter is dan de executiewaarde.

Hoe zit het met de renteopslag?
Wanneer er afgelost is kan het zijn dat de schuld lager is geworden dan de executiewaarde waardoor er dan niet meer gesproken wordt van een tophypotheek. Hetzelfde geldt voor een woning die erg in waarde is gestegen. U moet goed weten of er een topopslag is berekent voor uw hypotheek. Als u geen tophypotheek meer hebt maar er nog steeds gerekend wordt met de topopslag betaalt u teveel rente. Dit wordt niet automatisch aangepast maar zult u zelf na moeten kijken als de rentevastperiode eindigd. U kunt dan in aanmerking komen voor een lagere rente.

Hoe kan ik aantonen dat ik geen tophypotheek heb?
Als u geld hebt afgelost op de hypotheek waardoor u minder schuld hebt dan moet u dit vergelijken met de executiewaarde van woning. Is de totale schuld minder dan 75% van de executiewaarde dan hebt u geen tophypotheek. De waardestijging van uw woning kunt u aantonen met behulp van de WOZ waarde van de woning. Als men daar geen genoegen mee neemt zult u een taxatierapport op moeten laten stellen door een taxateur. Hier zitten wel kosten aan verbonden.