Vaste of variabele hypotheekrente?

Bij het afsluiten van een hypotheek heeft u de keuze uit een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. Een mogelijkheid is tevens om te kiezen voor beiden voor een gedeelte van de hypotheek. Aan de andere kant is het tevens mogelijk om de gehele hypotheek op een variabele of vaste hypotheekrente te zetten. De variabele hypotheekrente is onderhevig aan dagelijkse schommelingen, wat veel personen niet meteen in de gaten zullen hebben. Hierdoor kan de lage hypotheekrente van vandaag, morgen alweer weg zijn. Vooral door de huidige kredietcrisis ben je nooit zeker over het toekomstperspectief van uw hypotheekrente.

Voordat u een lening gaat afsluiten moet u zeker weten dat u de kosten kunt afdragen gedurende de gehele looptijd. Maar daarvoor een financieel plan met daarin uw iedere maand inkomen, kosten van de lening en uitgaven. Deze kosten zijn voor de hypotheekrentebetaling, eventuele extra kosten zoals verzekeringspremies en kosten voor de afbetaling. Trek hierbij de uitgaven van uw iedere maand inkomen af en u ziet of u voldoende overhoudt om de kosten van de lening te kunnen afdragen.

Kunt u de maandlasten tevens nog dragen als de hypotheekrente stijgt?
Het is van belang dat u rekening houdt met eventuele grote uitgaven die u tijdens de looptijd van uw lening maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld:

  • Een lagere lening nemen.
  • De hypotheekrente voor de gehele looptijd vastzetten. U betaald, als de hypotheekrente stijgt, niet meer maar u heeft wel hogere maandlasten dan bij een variabele hypotheekrente.
  • De lening opdelen en voor elk deel verschillende looptijd en met verschillende hypotheekrentepercentages kiezen. U loopt op deze manier een gedeeltelijk hypotheekrenterisico.

Een stijging van de hypotheekrente
Houdt goed in de gaten als uw vaste hypotheekrentetarief periode afloopt. Als u een rentevastperiode van vijf jaar had dan is de hypotheekrente hoogst waarschijnlijk stukken hoger aan het eind van de vaste looptijd, dan het moment dat u de hypotheek afsloot. Stel dat de hypotheekrente op het moment van afsluiten 3,5% bedroeg, dan is de hypotheekrente 6% als de vaste hypotheekrenteperiode afloopt.