Voor- en nadelen van geld opzij zetten

U kunt voor een hypotheek kiezen waarbij u later kunt aflossen door iedere maand geld opzij te zetten. Het geld dat u dan opzij zet kunt u gaan gebruiken om te sparen of om te beleggen. U kunt tussendoor niet meer aan het geld komen omdat het geld vaststaat voor de afbetaling. Dit heeft natuurlijk enkele voordelen, maar tevens enkele nadelen. Hieronder leest u die voor- en nadelen.
Voordelen:

  • U bouwt vermogen op voor het moment dat u uw huis gaat verkopen. Hoe langer u in uw huis woont, hoe groter uw vermogen wordt, doordat u meer geld opzij heeft gezet.
  • Het levert voordeel op bij de belasting door uw geld voor de afbetaling opzij te zetten. Uw schuld wordt tevens niet kleiner, waardoor u ieder jaar hetzelfde bedrag mag aftrekken van de belasting.

Nadelen:

  • Vaak zijn er aan de hypotheeksoorten, waarbij u geld opzij zet, kosten verbonden.
  • Doordat u voor de afbetaling geld opzij zet, heeft u minder geld om overige zaken te kopen.
  • U loopt risico als u het opzij gezette geld gaat beleggen. Met beleggen is het namelijk altijd onzeker hoeveel geld u over hebt aan het einde van de looptijd. Dit hangt namelijk van het resultaat van de beleggingen af. U loopt op deze manier dus het risico dat u aan het einde van de looptijd geen geld meer hebt om uw hypotheek te kunnen aflossen. Aan de overige kant is het natuurlijk tevens mogelijk dat u succesvol heeft belegd, en meer geld overhoudt dan voor de afbetaling nodig is. In dit geval heeft u dus winst.

Kosten en risico’s van een hypotheek
Wanneer u een hypotheek afsluit waarbij u geld opzij zet voor de afbetaling, is het altijd erg van belang dat u aandachtig de financiële bijsluiter doorleest. U kunt verschillende financiële bijsluiters doorlezen om op deze manier te kijken wiedere hypotheek het meeste oplevert en wiedere hypotheek het meeste kost. De hypotheeksoorten waarbij u geld opzij zet voor de afbetaling zijn: de spaarhypotheek, beleggingshypotheek, traditionele levenhypotheek en de hybride / spaarbeleggingshypotheek.