Voor- en nadelen van niet aflossen

Wanneer u een hypotheek afsluit waarbij u niet aflost dan betaalt u alleen de hypotheekrente iedere maand, dus geen afbetaling of premie. Dit noemen we tevens wel een aflossingsvrije hypotheek. Het is niet mogelijk om altijd uw gehele hypotheek aflossingsvrij te laten. Doorgaans kun je namelijk maximaal 75% van de executiewaarde van de woning lenen. Het is niet mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen bij een aflossingsvrije hypotheek.

Een voorbeeld van niet aflossen
U wilt bijvoorbeeld een woning kopen, dat te koop staat voor € 175.000,-. U kunt een afbetalingsvrije hypotheek krijgen voor € 125.000,-. U zult de rest van het bedrag zelf moeten afdragen, of u sluit een andere hypotheek af voor dat bedrag. Het moet dan wel een hypotheek zijn waarbij u aflost.

Lagere maandlasten door niet af te lossen
Het voordeel hiervan is dat uw maandlasten lager zullen zijn dan als u aflost. Het nadeel is dat u geen vermogen opbouwt. als u uw huis verkoopt moet u namelijk eerst uw gehele hypotheek aflossen, aangezien u nog niks had afgelost. Mocht uw huis in de tussentijd meer waard zijn geworden, dan is de overwaarde voor u. Wat gebeurt er echter als uw huis minder waard is geworden? Dan blijft u zitten met een restschuld. De hypotheeksoorten waarbij u niet hoeft af te lossen zijn: de afbetalingsvrije hypotheek en de krediethypotheek. Bij de laatst genoemde hoeft u niet af te lossen, maar is dit wel mogelijk.