Waardebepaling woning

Er zijn meerdere facturen die de waarde bepalen van een woning. Toegevoegd extra’s en verbouwingen aan een woning kunnen de waarde verhogen maar achterstallig onderhoud de waarde verlagen. Hoeveel een woning waard is op de huizenmarkt is een kwestie van vraag en aanbod. Is er een grote vraag naar woningen dan gaat de prijs omhoog, en anderom bij een lage vraag gaan de prijzen omlaag.

Staat van de woning
Hoe de woning is onderhouden is een belangrijk aspect waar rekening mee word gehouden bij het bepalen van de waarde van de woning. Een woning die slecht is onderhouden brengt minder op bij verkoop. Kosten die gemaakt moeten worden om de woning in oude staat te brengen gaan van de verkoopprijs af.

Omgeving van de woning
De buurt waar de woning staat bepaald voor een groot deel de waarde van de woning. Is de woning gesitueerd nabij het centrum van een woonplaats dan is deze meer waard dan dezelfde woning aan de rand van een dorp. Grond in het centrum is namelijk duurder dan achteraf. Hoe de buurt wordt beoordeeld is ook van belang. Een wijk die goed te naam staat is populairder dan een wijk met veel overlast.

Woonplaats
De plaats waar de woning is gevestigd bepaald mede voor een deel de waarde. In het oosten van het land is een woning minder waard dan dezelfde woning in een plaats als Amsterdam. In het westen van het land zijn woningen meer waard.

Wilt u weten hoeveel een woning waard is? Dan kunt u een waardebepaling laten uitvoeren door een taxateur. Deze stelt een taxatierapport op welke ook benodigd is voor het aanvragen van een hypotheek voor een woning. Om een prijsindicatie te krijgen voor een woning kunt u zoeken op het internet naar vergelijkbare woning in de buurt. U krijgt dan een goed beeld van de marktwaarde van de woning. U kunt ook gegevens opvragen bij het Kadaster. Deze registreert gegevens van woningverkopen in heel Nederland.