Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een manier om voor meer zekerheid te kiezen door de hypotheekrente langer vast te zetten en tegelijkertijd zonder boete gebruik te kunnen maken van een lage marktrente. De hypotheekrente van de resterende rentevast periode wordt gemiddeld met de lagere dagrente van de nieuwe rentevast periode.

Een voorbeeld van rentemiddeling
Je betaalt bijvoorbeeld 7,5% (rente tien jaar vast). Je wilt echter middelen naar zeven jaar. De actuele hypotheekrente bedraagt op dat moment voor toen jaar vast 5,2% (=dagrente). Je zou nog drie jaar 7,5% moeten afdragen. De middelrente wordt op de volgende manier berekend: 3 jaar x 7,5% + 7 jaar x 5,2%. Dit wordt weer gedeeld door 10 jaar en bedraagt daaropvolgend 5,9%.

Hoe wordt de boete berekend?
Bepaalde geldvertrekkers berekenen de middelrente op een andere manier. Deze berekenen de boete die je bij het oversluiten naar een lagere dagrente zou moeten afdragen. Deze boete wordt daaropvolgend omgerekend naar een hypotheekrente-opslag die geldt voor de nieuwe rentevaste periode. Op die manier betaal je dus je eigen hypotheekrentevoordeel. Je hebt nu de zekerheid van een langere rentevastperiode al heb je op dat moment geen voordeel meer.

Slechts bij enkele geldverstrekkers is hypotheekrentemiddeling mogelijk. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden. Daarnaast zijn er geldverstrekkers die middeling alleen toestaan als je de hypotheek verhoogd. Hypotheekrentemiddeling heeft meestal geen nut als je geen hypotheekverhoging nodig hebt.