Welke voorwaarden horen bij een hypotheek?

Voorwaarden met betrekking tot verhuizen
Betaal je op het moment van verhuizen een lagere hypotheekrente dan de marktrente dan wil je zonder twijfel die lagere hypotheekrente meeverhuizen. Dit kan op twee manieren gebeuren. Je kunt kiezen voor een nieuwe rentevastperiode waarbij de lagere hypotheekrente voor de resterende rentevastperiode wordt gemiddeld met de hogere dagrente of door de resterende rentevastperiode ongewijzigd af te maken. Hierbij is de beste voorwaarde dat je zelf kunt kiezen tussen beide mogelijkheden.

Is het mogelijk om extra geld op te nemen via de hypotheek?
Als je nu al van plan bent om in de toekomst te gaan verbouwen, dan is het zinvol om bij de notaris je hypotheek hoger in te schrijven. Op deze manier houdt de notaris niet alleen rekening met de hoogte van je huidige hypotheekbedrag, maar reserveert hij tevens alvast kredietruimte voor in de toekomst. Deze mogelijkheid wordt door bijna alle geldverstrekkers aangeboden. Het is afhankelijk van het beleid van de geldverstrekker en het kan per situatie verschillen voor welk bedrag je de hypotheek maximaal in mag laten schrijven.

Is vervroegd aflossen mogelijk?
Je mag ieder jaar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dit boetevrije deel wordt als percentage van het oorspronkelijke geleende bedrag uitgedrukt. als je meer aflost dan boetevrij is toegestaan, dan moet je een boete afdragen die meestal gelijk is aan de zogenaamde ‘contante waarde van het hypotheekrenteverschil’. De boete is op het verschil tussen de dagrente van een typegelijke lening en de contractrente gebaseerd.

Afhankelijk van de geldverstrekker wordt je rentevastperiode, met het hypotheekrentepercentage voor een nieuwe lening gelijk aan je oorspronkelijke rentevastperiode, of aan de resterende rentevastperiode vergeleken. In het laatste geval is de boete hoger. De reden hiervoor is dat het hypotheekrentepercentage waarmee men vergelijkt lager is. Daarnaast hanteren bepaalde geldverstrekkers een minimumboete of betaal je administratiekosten.

Looptijd van de hypotheek offerte
Het is van belang dat je bij de aanvraag steeds dezelfde uitgangspunten hanteert. Op deze manier kun je hypotheek offertes goed met elkaar vergelijken. Zorg er daarnaast voor dat de hypotheek offerte, tot aan het moment van overdracht van je woning, geldig is. Op deze manier voorkom je dat je met hogere maandlasten wordt geconfronteerd dan waar je vooraf rekening mee hebt gehouden.